UKK-FAQ-tietokanta

Välineet ja aineet, eli mitä kaikkea sisältyy märkäajoon

MIKSI?

Niin, miksi harrastaa märkäajoa? No, se on yksinkertaisesti paras ja ihoystävällisin tapa lyhentää ihon karvoitusta. Eli tässä tapauksessa, vanha konsti ON parempi kuin pussillinen uusia. Kaikki sähköiset päristimet, moniterämuovilelut ja purkkivaahdot hylkäämme tylysti. Jos et usko, kokeile. Lupaamme, ettet kadu.

preshave

Voi olla öljy- tai cremetyyppinen. Tarkoitus on valmistella iho ajoa varten. Kostuttaa ihoa, vähentää ärsytystä. Parasta esivalmistelua on saunominen.

parranajosaippua

Kova saippua tai creme. Erilaisten tuoksujen määrä rajaton. Parranajosaippua pesee karvat ja helpottaa karvan katkaisemista. Toimii tietenkin myös voiteluaineena jonka päällä veitsi/höylä liukuu helpommin. Valmis purkkivaahto on hyihyi, jätä ne kaupan hyllylle, eivät oikein pärjää näille oikeille aineille ja tekemisen fiiliskin jää pois. Kaupoilla pyöriessä ei kannata myöskään erehtyä hankkimaan partasaippuaa, jolla siis pestään parta, ei ajeta.

aftershave

Balsami, lotion, emulsio, cream. Rauhoittaa ihoa ajon jälkeen. Yhtenä vaihtoehtona myös aluna joka toimii deodoranttinakin ja tyrehdyttää nopeasti pienet verenvuodot. Emme suosittele alkoholipitoisia aineita (mieluiten ajon jälkeen sisäisesti). Tuoksuvalikoima huomattava.

partasuti

Parhaat mäyrän karvaa, käytetään myös villisikaa, hevosta ja synteettisiä karvoja. Suti levittää vaahdon kasvoille ja nostaa hieman karvoja, jotta veitsen on ne helpompi katkoa. Liota joitakin minuutteja kuumassa vedessä ennen saippuan lataamista sutiin. Liotuksen tarve vaihtelee suuresti sudista riippuen. Varsinaista sisäänajoa/käyttöönottoa ei oikeastaan ole, eläimen tuoksu voi vaatia joitakin ajoja poistuakseen uudesta sudista. Voit myös pestä sudin vaikka koirashampoolla (ei sis. hajusteita) jos tuoksu häiritsee. Huuhtele huolellisesti ajon jälkeen kuumalla vedellä, mutta älä lotraa liikaa, ettei solmun liima anna periksi. Pari kertaa vuodessa sudin voi huoltaa pesemällä sen esim. koirashampoolla. Sudille hankitaan yleensä jonkinlainen teline jossa se voi ilmavassa tilassa kuivua. Kuivumisen kannalta on sama kummin päin suti telineessä on. Hevosen häntäjouhista/harjasta tehty suti saattaa mennä ”takkuun” jos saippuan latausliike on kovin pyörivä. Vähempi voimankäyttö yleensä myös auttaa. Takuista selviää samoilla konsteilla kuin hiustenkin kanssa, eli kampaamalla/harjaamalla. Hyvän sudin ja parranajosaippuan kombinaation löytämiseksi kannattaa tehdä kokeiluja.

saippuakulho

Saippuan vaahdottamiseen käytettävä kulho. Mikä tahansa reunallinen kippo käy, mutta kulholla jonka pohjassa on ”kohoumia” joita vasten sutia liikutellaan, saat nopeammin hyvän vaahdon. Keraaminen kulho on mukava lämmittää kuumalla vedellä jolloin vaahtokin on kasvoille levitettäessä lämmintä ja miellyttävää. Samaa kulhoa käytetään monesti sudin liottamiseen. Saippuan vaahdotus voidaan tehdä myös ilman kulhoa kämmenelle tai suoraan kasvoille. Syntyvän vaahdon pitäisi olla ”tämäkkää”, ei siis mitään litkua. Vaahtoa voi nostaa sudin kärjelle ja vaahdon pitää pysyä muodossaan, eikä valua. Kolme hyvän, valmiin vaahdon tunnusmerkkiä: pinta kiiltää, ei ilmakuplia, ”ritisevä” ääni on vatkatessa loppunut.

partaveitsi

Veitset voidaan jakaa esim. uusiin ja ns. vintageveitsiin. Veitsen terä voi olla hopeaterästä, ”puukkoterästä”/hiiliterästä tai vastaavaa tai ruostumatonta terästä (rst on hankalampi teroittaa, mutta pysyy myös kauemmin terävänä). Kahva on muovia, puuta, luuta tai metallia. Uusien hyvien veitsien hinnat alkavat noin sadasta eurosta. Hyvän vintageveitsen voi parhaimmillaan löytää kirppikseltä eurolla. Tavanomainen, hyvän vintageveitsen hinta on 20-100 eur. Sekä uusi, että käytetty veitsi kannattaa varautua aina teroittamaan/teroituttamaan, vaikka se myytäisiinkin ns. ajovalmiina. Partaveitsen terän leveys vaihtelee ja ilmoitetaan yleensä 8- tai 16-osatuumina, esim. yleiset koot 5/8″ ja 6/8”. Terän muodon koveruus vaihtelee myös, koverampi veitsi on hankalampi valmistaa ja siten kalliimpi, mutta helpompi teroittaa. Teräsuun muoto pituussuunnassa voi olla suora tai ns. hymyilevä eli kaareva. Hymyilevä terä on haastavampi teroittaa. Terän pään muoto vaihtelee myös, päässä voi olla esim. ”barber’s notch”. Pään muoto voi olla pelkkä ulkonäköasia, mutta ainakin joillakin niistä on jokin selkeä funktio. Terään voidaan lisätä erilaisia koristeita hiomalla ja etsaamalla. Myös kahva voi olla hyvin koristeellinen. Partaveitsi ruostuu helposti jos sitä säilytetään kosteassa tilassa. Älä säilytä sitä siis esim.. pesuhuonessa.

Kuvassa ote jolla partaveistä (ja shavettea) yleensä käytetään. Eli 2 sormea kahvan etu- ja yläpuolella, yksi kahvan alapuolella ja peukku terän alapuolella, kahvan yläpuolella. Japanilaisessa kamisorissa, ote on enemmän ”voiveitsimäinen”. Kamisorissa ei ole taittuvaa kahvaa ja terä on teroitettu toispuoleisesti tai symmetrisesti (eurooppalainen teroitus).

shavette

partaveitsen näköinen kapistus jossa käytetään kertakäyttöteriä. Parturiliikkeet suosivat, koska shavette ei tarvitse teroitusta ja desinfiointia ei juuri tarvita kertakäyttöisen terän takia. Edullinen vaihtoehto kokeilla veitsen tapaista ajamista (ei kyllä vastaa oikeaa veistä, ajo on ”repivämpää”, paitsi ehkä ihan parhaitten shavettejen osalta).

partahöylä

SE; single edge, DE; double edge. Eli yksi terä jossa yksi leikkaava sivu (SE) tai kaksi leikkaavaa sivua (DE). Moniterähärpättimiä emme käytä. Puhumattakaan mistään sähkökäyttöisistä vempaimista. Höylän valmistusmateriaalit, paino, ”ottavuus” ja muut ominaisuudet poikkeavat toisistaan paljon. Itseä miellyttävän höylän ja terän yhdistelmän löytäminen voi edellyttää monta kokeilua.

pyyhe

Pyyhkeelle on parranajossa monenlaista käyttöä. Lämpimällä pyyhkeellä voi valmistella kasvon ihoa ennen ajoa. Kylmällä pyyhkeellä taas rauhoitella ajon jälkeen. Pyyhkeeseen voi pyyhkiä tietysti kasvonsa parranajosaippuasta ja veistä ajon aikana. Pyyhettä voi käyttää myös teroituskiven alla suojaamassa pöytää ja estämässä kiven liikkumista teroituksen aikana.

teroituskivi (teroittaminen l. hoonaminen)

Teroituskivet ovat joko synteettisiä (esim. Naniwa waterstones) tai luonnonkiviä (esim. Coticule). Kivet likoavat vedessä muutaman minuutin ajan ennen teroitusta. Kivet on hyvä suoristaa jokaista teroitussessiota varten. Suoristamisen voi tehdä erityisellä tasoituskivellä, toista kiveä vasten (jonka karkeus on lähellä suoristettavaa) tai vaikka tukevan lasilevyn päällä olevan hienon vesihiomapaperin avulla. Uusi kivi on aina syytä suoristaa ennen käyttöönottoa. On harvinaista, että kivi on suora tehtaalta tullessaan.

Kiven karkeuden yksikkö on yleensä grit. Synteettinen kokonainen teroitussetti (jota voidaan käyttää todella tylsään ”kirppislöytöveitseen” tai veitseen johon on tullut vaikka pieni lovi) voi sisältää esim. seuraavat karkeudet: 1000, 3000,8000 ja 12000 grit. Noin 1000 gritin kivellä asetetaan teräkulma ja jo tässä vaiheessa veitsen pitää pystyä katkaisemaan vaikka käsivarren karvoja. Hienompaan kiveen ei siirrytä ennen kuin teräkulma on kunnossa ja terä leikkaa koko pituudelta. Todella tylsiä veitsiä varten voi hankkia esim timanttiteroituslevyn, grit-arvo esim. 200 tai 400. Ajossa tylsyneelle veitselle voidaan tehdä ns. ylläpitoteroitus. Siihen riittää yleensä yksi hieno kivi (8000-12000 grit) Teroitustekniikoita on monia. Teroitus tehdään aina vastaterään eikä voimaa käytetä. Luonnonkivillä eri karkeudet saadaan aikaan hiovan massan avulla. Mitä enemmän massassa on vettä, sen hienompi teroitusjälki. Massa saadaan aikaan nagurakivellä jota voi käyttää myös synteettisten kivien kanssa. Tällöin ei tarvita niin useaa kiveä. Luonnonkivillä teroittaminen vaatii enemmän opettelua, jokainen kivi kun on yksilö. Teroitusjälkeä voi kokeilla käsivarren karvoihin ja vaikka kynteen…ollessaan terävä, veitsi ”tökkää” kynteen, eikä liu’u sen pinnalla. Ajokulma riippuu veitsestä ja on hieman yksilöllinen asia…10-30 astetta lienee haarukka. Paperin leikkaamista ei ole syytä käyttää terävyyden toteamiseksi…paperissa on täyteaineena niin paljon kiveä, että paperin leikkaaminen itse asiassa tylsyttää veistä. Partaveitsen ja keittiöveitsen/puukon teroittaminen ovat eri asioita! Ei kannata lannistua, vaikka ensimmäinen teroitusyritys päättyy vielä tylsään veitseen.

stroppi (stroppaaminen)

Stropilla veitsen terä viimeistellään. Stroppi on yleensä nahkaa, mutta myös balsaa tai hienoa kangasta voi käyttää. Nahka voidaan myös liimata puupalaan jolloin puhutaan mailastropista. Mailastropin toisella puolella voi olla ohut teroituskivi. Stroppaaminen ei enää teroituksen tapaan poista terästä metallia, vaan lähinnä kiillottaa ja suoristaa terän kärkeä. Stroppien kanssa voidaan käyttää eri karkeuksisia teroitustahnoja ja timanttitahnoja. Yleensä veitsi stropataan ennen jokaista ajoa. Stroppi ripustetaan esim. oven kahvaan, pidetään tiukkana ja veistä liikutetaan 40…60 kertaa edestakaisin myötäterään. Stroppaamisessa ei käytetä voimaa, eli veistä ei paineta nahkaa vasten. Puhtaan stropin (ei tahnaa käytössä) hoitamiseen riittää pyyhkiminen kämmenellä ennen käyttöä. Kämmenestä irtoava rasva hoitaa nahkaa. Ajokunnossa olevaa veistä voidaan käyttää yleensä useita kymmeniä kertoja ennen kuin se vaatii varsinaista ylläpitoteroitusta kivellä.

sähköteippi

Teroituksen yhteydessä voidaan käyttää sähköteippiä veitsen selässä. Tällä on kaksi merkitystä. Teippi suojaa selkää kulumiselta ja toisaalta teräkulma saadaan haettua nopeammin teippikerroksia lisäämällä. Yleensä tarvitaan 1-3 kerrosta. Sähköteippi sopii tarkoitukseen hyvin, koska se kuluu hitaasti kiveä vasten. Toisaalta….voidaan olla sitä mieltä, että selän kuuluukin kulua teräsuun mukana, koska tällöin teräkulma säilyy paremmin samana veitsen vanhetessa. Päätä itse kumpaan koulukuntaan haluat kuulua.

suurennuslasi/luuppi/mikroskooppi

Teroitusjälkeä voi tarkastella näillä välineillä. Ehdoton hankinta varsinkin vanhoja veitsiä kunnostaville.

Ajaminen

Pitkän kaavan mukaan, eräs tapa (jokaiselle muodostuu yleensä oma tyyli, tavat ja prosessi):

laita kuumalla vedellä kasteltu pyyhe kasvoille hetkeksi (tai sauno hyvän oluen kera)

levitä preshave, laita samalla suti likoamaan (preshavea ei tarvitse pyyhkiä/pestä pois). preshaven voi levittää kasvoille myös ennen pyyhkeen laittamista.

anna ylimääräisen veden valua pois sudista, älä ravista sutia (huom! tämä on vain yksi tapa vaahdottaa partasaippua)

lataa partasuti kovalla saippualla, yleensä noin 100 kierrosta kulhossa/1 min riittää

vaahdota parranajosaippua kulhossa, vaihda välillä suuntaa, huomaat kuinka vaahto kuohkeutuu, ”ritisevä ääni” loppuu, pinta alkaa kiiltämään, ilmakuplat häviävät

levitä vaahto toiselle puolelle kasvoja (tai koko kasvoille)

aja ensin myötäkarvaan

levitä vaahto toiselle puolelle, aja

levitä uusi kerros vaahtoa, ja tällä kertaa aja sivusuuntaan

ja kolmas kerta vastakarvaan uuden vaahdon kera (älä aja paljasta ihoa, lisää vaahtoa aina tarvittaessa)

(vastakarvaan ajaminen varsinkin leuan alta ilman ihoärsytystä vaatii hyvät aineet, esivalmistelut ja terävät välineet! Huomioi myös karvan kasvusuunta, kaikilla se ei ole sama)

huuhtele kasvot lämpimällä vedellä

huuhtele kasvot kylmällä vedellä

laita kasvoille hetkeksi kylmällä vedellä kasteltu pyyhe

kuivaa kasvot

levitä aftershave, voit kokeilla aftershavena myös pelkkää alunaa tai vaikka yli jäänyttä saippuavaahtoa

ennen välineitten pesua, ota niistä kuva ja lähetä se Facebook-ryhmään 🙂

pese välineet, huuhtele suti huolellisesti ja jätä se ilmavaan paikkaan kuivumaan, kuivaa veitsi pyyhkeellä ja jätä se avonaisena vuorokaudeksi kuivumaan. Älä säilytä veistä pesuhuoneessa tai muussa kosteassa tilassa, se ruostuu!

nyt voi ottaa sen viskin 🙂

Lyhyt kaava

pese kasvot

preshave

vaahto

ajo kerran

huuhtele kasvot

aftershave

Usein kysyttä…

Haluan kokeilla veitsellä ajamista, mistä saan edullisen veitsen?

Helpoin tapa on kysellä täältä, eli keskustelufoorumilta ja Facebook-ryhmistä ”Parranajajat” ja Parranajajat kirpputori”. Vintageveitsiä löytyy myös kirpputoreilta ja vanhan tavaran liikkeistä. Varaudu teroitukseen. Älä osta halpaa uutta veistä! Suuri osa alle 30 euron uusista veitsistä on käytännössä käyttökelvottomia, eikä niistä saa hyvää välttämättä edes teroittamalla.

Voiko veitsellä ajaa pään?

Kyllä. Se on itseasiassa hyvinkin helppoa. Iho on pään päällä luonnostaan kireämpää kuin kasvoilla, joten ajaminen on helppoa. Varaudu stroppaamaan kesken ajon tai varaa kaksi veistä…pinta-alaa on paljon.

Mistä saan aineen/välineen/palvelun?

Pyrimme kokoamaan etusivun vasempaan laitaan kotimaiset toimijat joilta käytännössä saa jo kaiken tarpeellisen nykyään…www.parranajajat.fi ja vasen laita

EU:n ulkopuolelta ostetun tarvikkeen tullaus?

tullin nettitullauspalvelusta löytyy seuraavaa:

parranajovalmisteet: 3307100000
parranajovälineet ja osat: 8212109000

Mitä ulkomaisia kauppoja kannattaa käyttää?

Listaa kaupoista kerätään tänne, lisää kauppa listalle jos löydät hyvän uuden: https://drive.google.com/folder/d/0B2l6G8RrTQdjTWREbUQxcGtkYVE/edit

Lisäksi tietenkin voit hukata itsesi tunneiksi esim. eBayn tai Etsyn syövereihin…ja käyttää ”ihan vahingossa” paljon rahaa.

Miksi asia X ohjeistetaan videolla Z ihan eri tavalla kuin videolla W, mikä on se oikea tapa?

Niinpä. Märkäajossa lähes jokainen asia on mahdollista tehdä useammalla eri tavalla ja päästä silti hyvään lopputulokseen. Se on yksi tämän touhun suola…voit etsiä sen oman tavan kaikessa rauhassa ja pitäytyä siinä, tai kokeilla kaikkia konsteja ja keksiä itse lisää!